Súlyos lábproblémákkal küzd?Íme néhány praktikus megoldás tünetei enyhítésére!

DIABÉTESZES LÁB

A diabéteszes láb, vagy más néven cukorbeteg láb komplex szövődmények miatt alakul ki, mely érinti az erek és az idegrendszer károsodása miatt alakul ki. Legnagyobb veszélye a diabéteszes láb kialakulásának, hogy akár lábamputációhoz is vezethet. Kialakulása megelőzhető a vércukorszint beállításával, a cukorbetegség szövődményeinek korai felismerésével és kezelésével.

IZÜLETI DEFORMITÁSOK, BIZONYTALAN JÁRÁS

Idegkárosodás másik jele, hogy a láb statikája megváltozik, az izomegyensúly megváltozik, ezért bizonytalan járás figyelhető meg a diabéteszes lábbal élők között. Ennek következtében új nyomáspontok jönnek létre a lábon, ami bőrkeményedésekhez, megvastagodásokhoz vezethet, hosszú távon akár lábszárfekély kialakulását is okozhatja.

LÁB KISZÁRADÁSA, FERTŐZÉSEK

A vegetatív idegrendszer megváltozása miatt csökken a verejtékmirigyek tevékenysége, gyakran tapasztalható diabéteszes lábbal élők között a láb kiszáradása, a bőr berepedezése, mely jó táptalajul szolgál különböző fertőzések kialakulásának.

 

CUKORBETEG LÁB KEZELÉSE

Elsősorban a orvosi feladat a diabéteszes láb kezelése, hiszen az elsődleges feladat a láb boltozatának megőrzése és a mozgásképesség megőrzése. Ez általában speciális talpbetétekkel szokták kezelni.

A kóros nyomáspontok miatt kialakult bőrkeményedések és tyúkszemek kezelése, valamint ezek kialakulásának megelőzése illtetve visszafordítása.

Ha elkerülhetetlen a sebészi beavatkozás akkor is igyekszik az orvos a legkisebb beavatkozást elvégezni és a kezelt felületeket a legmodernebb sebkezelési módszerekkel befedni a diabéteszes lábat.

Ezek az orvosi kezelések is hatástalanok vagy csak rövid ideig tartósak, ha közben nincs betartva a diéta valamint nincsenek megfelelően beállítva a páciens gyógyszerezése.

DIABÉTESZES LÁB KEZELÉSE OTTHON

-kerülje a túl forró vízben való fürdőzést
-mezítláb járás is sérüléseket okozhat a lábon, ezért kerülendő
-bőrkeményedés, tyúkszem, bütyök kezelését bízza szakemberre
-legkisebb deformitás, érzéskiesés észrevétele esetén is forduljon diabetológushoz, ortopéd szakorvoshoz
-viseljen kényelmes cipőt, mely nem szorít
-szükség esetén használjon kényelmes, speciális talpbetétet
-használjon ezüstöt tartalmazó szereket,krémeket és ezüstszálas zoknit

MEGELŐZÉS

A diabéteszes láb megelőzésének a módja, hogy legalább évente részt kell venni diabéteszes láb vizsgálaton, ahol teljes körűen át kell tekinteni a bőr állapotát, a láb alakját, é a hő és fájdalomérzetet is. Emellett kiemelt jelentősége van cukorbetegek körében a lábápolásnak (beleértve a körmök ápolását is), a láb rendszeres puhításának, hogy a láb kiszáradása, bőr berepedése, lábszárfekély kialakulása megelőzhető legyen.