Meghökkentő kutatások az EZÜST-ről!

A jótékony ezüsttel a baktériumok ellen

 

Antibakteriális hatásúak az új ezüst nanorészecskék. Az International Journal of Nanoparticles folyóiratban megjelent egyik tanulmány bemutatja, milyen hatásosan pusztítják el a baktériumokat az elektronsugárral ezüst-nitrát oldatból létrehozott nanorészecskék. A részecskék még azok ellen a Gram-negatív fajok ellen is hatásosak, amelyeket a hagyományos antibakteriális szerek nem pusztítanak el.

Futócipőnket, zoknijainkat, sőt még számítógépünk billentyűzetét is impregnálhatjuk olyan ezüst nanorészecskékkel, amelyek elpusztítják a baktériumokat, illatuk kellemes és meggátolja a kórokozók terjedését.

 

 

Rani Pattabi, az indiai Mangalore University kutatója munkatársaival felfedezte, hogy a nanorészecskék nemcsak a Gram-pozitív rezisztens Staphylococcus aureus és Streptococcus pneumoniae törzseket pusztítják el, de hatékonyak az olyan Gram-negatív fajok ellen is, mint az Escherichia coli vagy a Pseudomonas aeruginosa.

A hagyományos antibiotikumok ellen mind gyakoribbá válik a rezisztencia, ez pedig súlyos fenyegetést jelent az ember egészségére. A vegyészek nagy erőkkel dolgoznak olyan szerek kifejlesztésén, amelyek képesek elpusztítani például az MRSA (meticillin rezisztens Staphylococcus aureus) vagy az E. coli O157 törzseket. A környezetre ártalmatlan és költséghatékony antibakteriális szerek segíthetnek meggátolni, hogy ezek a baktériumok a számítógép billentyűzete, a telefonok és más eszközök útján terjedjenek.

Az ezüstről ősidők óta tudjuk, hogy antibakteriális hatású, azonban jelentősége a modern korban a rezisztencia terjedése miatt megnőhet.

 

 

A kutatók azzal kísérleteznek, hogy különböző sugarak segítségével bontsák az ezüstöt, az így létrejött ezüstionok összecsapzódva nanorészecskékké alakulnak. Ez a technológia szükségtelenné teszi a káros szerek használatát és segítségével adott méretű részecskék állíthatók elő, mivel a méret meghatározza tulajdonságaikat.

Pattabi és munkatársai elektronnyalábok segítségével állították elő a nanorészecskéket biokompatibilis polivinil-alkoholban oldott ezüst-nitrátból. Az előzetes vizsgálatok szerint az így létrehozott ezüst nanorészecskék rendkívül hatékonyak a S. aureus, az E. coli és a P. aeruginosa ellen.

(Kommentár: az ezüst antibakteriális hatása.
Hippokratész óta tudott, hogy az ezüst jótékonyan hat bizonyos betegségekben – akkor még nem volt ismertek a mikrobiális kórokozók természetesen.
Az antibiotikum-éra előtt, tehát a 20. század első felében az ún. kolloid ezüstöt alkalmazták a gyógyászatban antibakteriális céllal, pl. az I. világháborús sérülteken is.
Közismert az ezüst-szulfadiazin, ezüst-klorid és ezüst-nitrát baktériumölő hatása, akár szemcsepp, krém vagy egyéb gyógyszerforma alakjában. A szerk., Dr. Székely G.)

Forrás: http://www.egeszsegkalauz.hu/fertozo-betegsegek/a-jotekony-ezusttel-a-bakteriumok-ellen