Így tisztítsa a nyirokrendszerét! Szüntesse meg a lábdagadást!

A nyirokrendszer meghatározó szerepet tölt be az immunrendszer helyes működésében. A nyirokfolyadék segítségével, tápanyagokkal és oxigénnel látja el a sejteket, valamint elszállítja a mérgeket és a kórokozókat. Amennyiben a nyirokfolyadék keringésében zavar támad, ez közvetlenül kihat a szervezet működésére: felhalmozódnak a toxinok és más káros anyagok, valamint oxigénhiány lép fel a sejtekben. Ezért fontos a nyirokrendszer tisztítása, melyet megelőző jelleggel is érdemes rendszeresen elvégezni. Többféle módszer létezik, az egyik a nyirokrendszer tisztítása ugrálással.

A nyirokrendszert meghatározhatjuk úgy is, mint az immunrendszer egy „szakosodott” részét. Rendkívül összetett szisztéma, mely nyirokcsomók, nyirokutak, és kicsi, babra emlékeztető nyirokszervek sokaságából áll. Az általa termelt nyirokfolyadék– sejten kívüli folyadék, amely folyamatosan „áztatja” minden egyes sejtünket –, a nyirokutak belsejében kering, szállítja a tápanyagokat, az oxigént és a méregtelenítés során kiválasztott mérgeket, míg a nyirokcsomók a folyadék szűrését végzik.

A nyirokrendszer legfontosabb feladatai

A nyirokrendszer gondoskodik arról, hogy a sejtek megfelelő mennyiségű oxigénhez és tápanyaghoz jussanak. Elszállítja a halott sejteket, káros anyagokat és más hulladékokat, valamint a baktériumokat a nyirokcsomókhoz, amelyek megszűrik a nyirokfolyadékot, majd a nem kívánt anyagokat a véráram segítségével, a méregtelenítést végző szervekbe továbbítják. Ezek egy része a nyirokfolyadékkal közvetlenül jut el a vastagbélbe, ahol a széklettel elhagyja a szervezetet.

 

 

Fakó és ödémás bőr: valami nem működik jól a nyirokrendszerben

A nyirok utak a bőrünk alatt találhatók. Amikor a nyirokfolyadék áramlása lelassul, a felhalmozódó méreganyagok miatt, az érintett területeken a bőr fakóvá válik és ödéma alakul ki. Szintén a nyirokrendszer zavarára, illetve a nyirokfolyadék minőségének romlására utalnak a megduzzadt, esetenként fájdalmas nyirokcsomók.

Néhány egyszerű módszer, amivel megtisztítható a nyirokrendszer

  • Nyirokmasszázs: az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer, közvetlenül stimulálja a nyirokáramlást. A manuális, azaz kézzel végzett technika, hatással van a vegetatív idegrendszerre is, ezért oldja a feszültséget a nyirokmasszázs. Ezen kívül, eltávolítja a kötőszöveti lerakódásokat, valamint oldja a szövetek terhelését, ezáltal csökkenti az ödémás fájdalmat és duzzanatot. Otthon is kipróbálhatjuk, arra ügyeljünk, hogy a nyirokcsomókat lágyan, hullámszerűen masszírozzuk.
  • Száraz kefemasszázs: a körülbelül 5-20 percig tartó masszázshoz használjunk természetes anyagból készült sörtével ellátott kefét. Apróbb húzó mozdulatokkal, és nem dörzsöléssel, vagy körkörös mozgással, haladjunk a szív irányába, az érzékeny helyeket, mint amilyen az arc, pedig kerüljük el. Nagyon fontos, hogy a masszázs alatt a kefe és a bőrünk is maradjon száraz.
  • Hidroterápia: a nyirokmasszázs, és a kefemasszázs kiegészítőjeként, zuhanyzás közben többször öblítsük le a testünket hideg, majd forró vízzel.
  • Diéta: a nyirokrendszer tisztítása során jó szolgálatot tesz a megfelelően kiválasztott diéta. Az egészséges táplálkozás ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen a szervezetben a káros anyagok mennyisége. Ennek érdekében, fogyasszunk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, kerüljük a cukrok, vagy adalékanyagok hozzáadásával készült élelmiszereket, a feleslegesen bevitt szénhidrátokat. Igyunk minél több vizet, legalább napi 6-8 pohárral, hiszen vizet, hiszen alacsony folyadékbevitel mellett, a testnedvek nem tudnak hatékonyan keringeni.
  • Légzőgyakorlatok: naponta többször, próbáljunk meg kizárólag orron keresztül, rekeszizomból lélegezni, ez ugyanis elősegíti a nyirokfolyadék helyes mozgását.
  • Ruházkodás és szauna: ne hordjunk túl szűk ruhákat, mert ezzel akadályozhatjuk a nyirokfolyadék szabályos áramlását. Egy jó szaunázás serkenti a vérkeringést, ezáltal a nyirokfolyadék tisztítása is hatékonyabb: a benne található toxinok és salakanyagok, a szauna gőzének hatására, közvetlenül a bőrön keresztül távoznak el testünkből.
  • Ezüstszálas zokni: Az ezüstszálak hatására beindul a vérkeringés, így megszünteti az elégtelen keringés következtében kialakuló lábdagadást és „lábfázásos” tüneteket. Ezen hatások miatt nagy segítség lehet cukorbetegeknél a fertőzések megelőzésére, illetve a lábdagadással küszködő embereknek.

 

Dr. Dave Scrivens kanadai nyirokspecialista, a Well Being Journal magazinban megjelent tanulmányában arról ír, hogy az erőteljes testmozgás, mint amilyen az ugrálás egy mini trambulinon (Rebounder), 15-30-szororosára gyorsítja a nyirokfolyadék áramlását.  A fel-le ugrálás hatására kialakuló izom összehúzódások, valamint gravitációs nyomás ugyanis szivattyúként hat a törzsben és a végtagokban függőlegesen elhelyezkedő nyirokrendszerre. Ráadásul ez a fajta mozgás nem terheli az ízületeket, ugyanakkor segít megszabadulni a felesleges zsíroktól és méreganyagoktól, miközben minimális erőkifejtés mellett is eredményesen formálja az izomzatot.

Tudtad?

Fogyasszunk nyirokrendszer tisztító gyógyteát. David Hoffmann, a „The New Holistic Herbal” című könyvében kifejezetten a ragadós galaj teát ajánlja erre a célra, hozzátéve, hogy a nyirokrendszer tisztítása mellett, a főzet hatékonyan csillapítja a nyirokcsomó- és a mandulagyulladás tüneteit. Ehhez naponta háromszor igyunk meg belőle egy jó pohárnyit.

 

Forrás: https://www.vitalitas-magazin.hu/belgyogyaszat/nyirokrendszer-tisztitasa